Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Laktosebelastning

Laktosebelastning

Laktosebelastning er en undersøgelse, der bruges til at vise, om man har en nedsat evne til at nedbryde mælkesukkeret, laktose. Hvis man ikke kan omsætte laktose, vil man få mavesmerter, luft i maven og evt. løs afføring efter indtagelse af selv små mængder mælk. Ved at måle omdannelsen af en given mængde laktose kan man afgøre, om der er nedsat evne til at nedbryde laktose.
Forberedelse til undersøgelsen

Undersøgelsen skal foretages under faste, dvs. du må ikke have spist, drukket eller tygget tyggegummi i 6 timer før undersøgelsen.

Selve undersøgelsen

Ved undersøgelsens start tages en blodprøve i øreflippen. Herefter skal du tre glas vand indeholdende laktose. Smagen er sødlig, men ikke ubehagelig.

Det er vigtigt at hele opløsningen drikkes.

Efter indtagelse af sukkeropløsningen må du ikke drikke eller spise så længe undersøgelsen varer. Herefter tages øreblodprøver i løbet af den næste times tid.

Undersøgelsen varer ca. 1 1/4 time.

Komplikationer

Bortset fra øreblodprøverne gør det ikke ondt at få foretaget en laktosebelastning. Hvis du mangler enzymet, der nedbryder laktose, kan indtagelsen af laktose forbigående give mavegener i form af mavekneb og løs afføring.

Resultatet af undersøgelsen

Fås med det samme.

Føl dig sikker!

Anne Birgitte Haaber

Speciallæge i intern medicin (1998) og i medicinsk gastroenterologi (1999).

Anne har tidligere arbejdet som overlæge og uddannelsesansvarlig på gastroenheden, medicinsk sektion, Herlev-Gentofte Hospital.

Desuden har Anne været uddannelsesansvarlig overlæge og undervist som klinisk lektor på Københavns Universitet. Anne er en benyttet foredragsholder. Qua Annes store erfaring med kikkertundersøgelser, bliver Anne ofte opfordret til at deltage i forskningsprojekter.

Er du dækket?

Klinikken har overenskomst med Den Offentlige Sygesikring og aftaler med førende forsikringsselskaber.