Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00

Føl dig sikker!

Anne Birgitte Haaber

Speciallæge i intern medicin (1998) og i medicinsk gastroenterologi (1999).

Anne har tidligere arbejdet som overlæge og uddannelsesansvarlig på gastroenheden, medicinsk sektion, Herlev-Gentofte Hospital.

Desuden har Anne været uddannelsesansvarlig overlæge og undervist som klinisk lektor på Københavns Universitet. Anne er en benyttet foredragsholder. Qua Annes store erfaring med kikkertundersøgelser, bliver Anne ofte opfordret til at deltage i forskningsprojekter.

Er du dækket?

Klinikken har overenskomst med Den Offentlige Sygesikring og aftaler med førende forsikringsselskaber.

Fæcestransplantation

Tarmflora – mikrobiom

Tarmfloraen, som også kaldes tarmens mikrobiom, er de mikroorganismer, bakterier og svampe, der befinder sig i mave-tarm-kanalen. Hos mennesker etableres tarmfloraen ved fødslen igennem munden og vedligeholdes gennem livet ved indtagelse af føde m.m. Mave-tarm-kanalen indeholder normalt op til 1,5 kg bakterier svarende til 100 billioner bakterie-celler, og ca 10 gange det antal celler som mennesket består af. Mikrobiomet er unikt for det enkelte menneske.

Tarmfloraen deltager aktivt i fordøjelsen af føden vi spiser, stimulerer immunsystemet, leverer vitaminer og hormon aktive stoffer, bekæmper organismer og spiller en rolle i sygdomme og fedme.

Mikrobiomet er således en meget vigtig medspiller til en lang række sygdomme og kun fremtidig forskning vil hjælpe os til at vide mere.

Fæcestransplantation

Hjælper fæcestransplantation patienter med IBS?

Fæcestransplantation er en lovende behandling for en række sygdomme hvor tarmfloraen (tarmens mikrobiom) er forstyrret. Der forskes meget i dette, men kun for diarre sygdommen Clostridium difficile, er der dokumenteret effekt på fæces transplantation. Der er således behov for langt mere dokumentation før der kan komme konkrete anbefalinger. Vi ved således ikke nok endnu.

Reference

Consensus report: faecal microbiota transfer – clinical applications and procedures.

König J, Siebenhaar A, Högenauer C, Arkkila P, Nieuwdorp M, Norén T, Ponsioen CY, Rosien U, Rossen NG, Satokari R, Stallmach A, de Vos W, Keller J, Brummer RJ

Aliment Pharmacol Ther. 2017 Jan;45(2):222-239.

Anne B. Haaber 2019