Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00

Fæcestransplantation

Tarmfloraen som også kaldes tarmens mikrobiom er de mikroorganismer, bakterier og svampe, der befinder sig i mave-tarm-kanalen. Hos mennesker etableres tarmfloraen ved fødslen igennem munden og vedligeholdes gennem livet ved indtagelse af føde m.m. Mave-tarm-kanalen indeholder normalt op til 1,5 kg bakterier svarende til 100 billioner bakterie-celler, og ca 10 gange det antal celler som mennesket består af. Mikrobiomet er unikt for det enkelte menneske.

Tarmfloraen deltager aktivt i fordøjelsen af føden vi spiser, stimulerer immunsystemet, leverer vitaminer og hormon aktive stoffer, bekæmper organismer og spiller en rolle i sygdomme og fedme.

Mikrobiomet er således en meget vigtig medspiller til en lang række sygdomme og kun fremtidig forskning vil hjælpe os til at vide mere.

Fæces transplantation

 Hjælper fæces transplantation patienter med IBS?

Fæces transplantation er en lovende behandling for en række sygdomme hvor tarmfloraen (tarmens mikrobiom) er forstyrret.  Der forskes meget i dette, men kun for diarresygdommen Clostridium difficile, er der dokumenteret effekt på fæces transplantation. Der er således behov for langt mere dokumentation før der kan komme konkrete anbefalinger. Vi ved således ikke nok endnu.

Reference:

Consensus report: faecal microbiota transfer – clinical applications and procedures.

König J1Siebenhaar A2Högenauer C3Arkkila P4Nieuwdorp M5,6Norén T1Ponsioen CY5Rosien U2Rossen NG5Satokari R4Stallmach A7de Vos W4,8Keller J2, Brummer RJ

Aliment Pharmacol Ther. 2017 Jan;45(2):222-239.

Føl dig sikker!

Anne Birgitte Haaber

Speciallæge i intern medicin (1998) og i medicinsk gastroenterologi (1999).

Anne har tidligere arbejdet som overlæge og uddannelsesansvarlig på gastroenheden, medicinsk sektion, Herlev-Gentofte Hospital.

Desuden har Anne været uddannelsesansvarlig overlæge og undervist som klinisk lektor på Københavns Universitet. Anne er en benyttet foredragsholder. Qua Annes store erfaring med kikkertundersøgelser, bliver Anne ofte opfordret til at deltage i forskningsprojekter.

Er du dækket?

Klinikken har overenskomst med Den Offentlige Sygesikring og aftaler med førende forsikringsselskaber.