Low FODMAP diæt er en diætform til at afhjælpe colon irritable eller irriteret tyktarm Diæten er udviklet af en australsk diætist Sue Shepherd og læge Peter Gibson anvendes med stor succes i Australien og af diætister mange steder i verden.
Diæten har vist sig effektiv til at afhjælpe de gener man har ved irritabel tyktarm – især til patienter der lider af megen oppustethed og luftudvikling.
Diæten handler om at begrænse indtaget af visse kulhydrater i en længere periode. Det har vist sig at visse kulhydrater giver anledning til problemer hos de, der i forvejen har en sart tarm. Det betyder, at man konsekvent i 2-6 uger skal udelukke en række kulhydrater, som kaldes FODMAPs. Hvis man fjerner eller reducerer FODMAPs i en kortere eller længere periode, får mere end to tredjedele af personer med IBS færre smerter, mindre oppustethed, mindre diarre og færre luftafgange.
Low FODMAP diæten kan imidlertid være svær at holde, og derfor anbefales det at man får vejledning af en erfaren diætist, der har specialviden på dette område.
FODMAP er en forkortelse for en gruppe af kulhydrater, som man bør undgå på diæten. Forkortelsen står for Fermenterbare Oligosakkarider, Disakkarider, Monosakkerider og Polyoler.
Diæten er bl.a. uden laktose (mælkesukker), hvede og rug, polyoler (sukkeralkoholer) og med begrænsede mængder fruktose (frugtsukker).