Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00

Divertikler/udposninger i tarmen

Divertikler

Divertikler skyldes udposninger af tyktarmslimhinden gennem tyktarmvæggens muskellag. Der kan være nogle få divertikler, men oftest findes der mange, og hyppigst i den venstre del af tyktarmen. Størrelsen på divertikler kan variere.

I langt de fleste tilfælde medfører divertikler ingen symptomer eller gener. Man regner med, at kun 10-20 % vil få gener fra disse.

Hvor hyppig er divertikler?

Divertikler i tyktarmen kommer med årene. Over 30 % af alle 60-årige og over 50 % af alle 70-årige har divertikler.

Hvad er årsagen til divertikler?

Der er formentlig mange flere faktorer, som danner grundlag for divertikelsygdom. Mekanismen er forhøjet tryk i tarmen kombineret med svage partier i tarmvæggen.

Personer der lider af irritabel tarm, eller har forstoppelse har større risiko for at udvikle divertikler

Fiberfattig kost bliver opfattet som en risikofaktor, da det øger risikoen for forstoppelse, men vi ved det ikke med sikkerhed.

Hvad er symptomerne på divertikler?

Langt de fleste med divertikler har ikke symptomer. Symptomerne ved divertikelsygdom er afføringsændringer – forstoppelse er hyppigere end diarré. De r kan være luftgener og smerter, som kommer og går, og som bliver lindret af tarmtømning.

Hvad er diverticulitis?

Divertikulit er betændelse i vævet rundt om divertiklet, og er et sygdomsbillede med feber, vedvarende mavesmerter på venstre side, luftgener, kvalme og enkelte gange blodig afføring. Behandlingen er antibiotika i 7-10 dage.  De allerfleste kan blive behandlet hjemme med udmærket resultat hos 70-100 %. Alvorlige tilfælde af akut divertikulit kan kræve indlæggelse. Har man vedvarende tilfælde med diverticulitis, kan operation blive nødvendig med fjernelse af det syge stykke tarm.

Alle patienter der har haft et tilfælde med divertikulitis bør koloskoperes i rolig fase, dvs efter ca 6 uger.

Hvordan kan man forebygge divertikelsygdom?

Man anbefaler fiberrig kost, motion og rigelig væskeindtagelse for at modvirke udviklingen af divertikler. Hvis man er forstoppet, bør man anvende blødgørende afføringsmidler.

Anne B. Haaber 2022

Føl dig sikker!

Anne Birgitte Haaber

Speciallæge i intern medicin (1998) og i medicinsk gastroenterologi (1999).

Anne har tidligere arbejdet som overlæge og uddannelsesansvarlig på gastroenheden, medicinsk sektion, Herlev-Gentofte Hospital.

Desuden har Anne været uddannelsesansvarlig overlæge og undervist som klinisk lektor på Københavns Universitet. Anne er en benyttet foredragsholder. Qua Annes store erfaring med kikkertundersøgelser, bliver Anne ofte opfordret til at deltage i forskningsprojekter.

Er du dækket?

Klinikken har overenskomst med Den Offentlige Sygesikring og aftaler med førende forsikringsselskaber.

Nyheder fra klinikken

Klinikken blev igen akkrediteret uden anmærkninger

Klinikken blev i august 2020 igen akkrediteret uden anmærkninger. Klinikken opfylder alle de generelle og specialespecifikke målepunkter vedr. behandling og patientsikkerhed.
Read More
Klinikken har det mest højteknologiske udstyr på markedet

Nyt og højteknologisk udstyr

Klinikken har investeret i det nyeste, mest højteknologiske udstyr på markedet til at lave kikkertundersøgelser (Fujifilm Eluxeo endoskoper, serie 7000). Med dette udstyr sikrer vi en bedre oplevelse for patienten samt en langt bedre diagnostik.
Read More