Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00

Helicobacter pusteprøve

En pusteprøve er en undersøgelse, der kan bestemme tilstedeværelsen af Helicobacter Pylori. Helicobacter Pylori er en bakterie, som kun findes i mavesækken eller i tolvfinger-tarmen, og er man inficeret med denne bakterie, kan det give anledning til mavesår og sure opstød.

Bakterien fjernes med 1 uges behandling med antibiotika og syreneutraliserende medicin, og når bakterien er fjernet, er man i de fleste tilfælde helbredt for sine mavesårsgener.

Ved en Helicobacter Pylori pusteprøve indtager man et ikke-radioaktivt 13C mærket car-bamid (urinstof), og hvis der er Helicobacter Pylori tilstede i mavensækken vil carbamid omdannes til kuldioxid, som kan spores i udåndingsluften. Undersøgelsen kan også benyttes til kontrol af, om Helicobacter Pylori er fjernet fra mavesækken/tolvfingertarmen efter endt behandling.

Forberedelse til undersøgelsen:
  • Al behandling med mavesårsmedicin/syrehæmmende medicin (Omepra-zol/Lanzoprazol/ Pantoprazol/ esomeprazol/ Nexium) skal stoppes mindst 2 uger før undersøgelsen
  • Ligeledes må du ikke have fået antibiotika mindst 4 uger før undersøgelsen
  • Undersøgelsen skal foretages under faste, dvs., du må ikke have spist eller drukket 6 timer før undersøgelsen
  • Du må godt indtage syreneutraliserende medicin (Alminox/Balancid/Samarin m.m.) indtil 6 timer før undersøgelsen
Pusteprøven:

Undersøgelsen foregår ved at du to gange skal puste i et rør med en ½ times interval.

Første gang du puster bestemmes en udgangsværdi. Du skal herefter drikke et glas vand tilsat en lille mængde ikke-radioaktivt 13C mærket carbamid (urinstof) opløst i lidt vand og citronsyre. Drikken er uden smag eller lugt.

Efter 30 minutter skal du på ny puste i et rør. Det er vigtigt at hele opløsningen drikkes!

Undersøgelsen varer ca. 30 minutter, og herefter må du spise og drikke frit og genoptage din vanlige medicin.

Resultatet af undersøgelsen:

Undersøgelsessvaret vil typisk være fremme i løbet af 1 uge og kan indhentes på telefon 72 13 60 00, eller du vil blive kontaktet af lægen.

Føl dig sikker!

Anne Birgitte Haaber

Speciallæge i intern medicin (1998) og i medicinsk gastroenterologi (1999).

Anne har tidligere arbejdet som overlæge og uddannelsesansvarlig på gastroenheden, medicinsk sektion, Herlev-Gentofte Hospital.

Desuden har Anne været uddannelsesansvarlig overlæge og undervist som klinisk lektor på Københavns Universitet. Anne er en benyttet foredragsholder. Qua Annes store erfaring med kikkertundersøgelser, bliver Anne ofte opfordret til at deltage i forskningsprojekter.

Er du dækket?

Klinikken har overenskomst med Den Offentlige Sygesikring og aftaler med førende forsikringsselskaber.