Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00

Behandling af smerter ved endetarmsåbningen med nitroglycerinsalve

Nitroglycerin har i mere end 100 år været anvendt som lægemiddel til behandling af smerter ved hjertet (angina pectoris). Nitroglycerin afslapper den glatte muskulatur i blodkarrene sådan, at blodgennemstrømningen i hjertets kranspulsårer øges. Når iltmanglen aftager på grund af bedre blodtilførsel til hjertet, ophører smerterne.

Denne viden er de sidste 10 år udnyttet til behandling af patienter med revne i endetarmsåbningen.

Ved indføring af nitroglycerinsalve i endetarmsåbningen dagligt i mindst 6 uger ophæves spændingen i den glatte muskulatur, og smerterne aftager. Riften kan også hele under behandlingen.

Bivirkninger

Nitroglycerin (glyceryltrinitrat) optages hurtigt gennem slimhinder og hud. Ved en for stor dosis opstår varmefølelse, rødme i ansigtet samt hovedpine,  fordi der opstår en udvidelse af blodkarrene, specielt i hovedet.

Derfor skal man overholde doseringen på 0,2% nitroglycerinsalve højst gange 3 dagligt.

Behandling

Smør en fingerspids nitrogycerinsalve (0,2%) ind i endetarmsåbningen, i begyndelsen én gang dagligt stigende over nogle dage til tre gange dagligt. Såfremt der opstår hovedpine nedsætter man dosis. Det er vigtigt at gennemføre en behandling af mindst 6 ugers varighed.

Resultat

Omkring 70 % af patienterne kan forvente ophør af smerter forudsat de følger ovennævnte behandling.

Føl dig sikker!

Anne Birgitte Haaber

Speciallæge i intern medicin (1998) og i medicinsk gastroenterologi (1999).

Anne har tidligere arbejdet som overlæge og uddannelsesansvarlig på gastroenheden, medicinsk sektion, Herlev-Gentofte Hospital.

Desuden har Anne været uddannelsesansvarlig overlæge og undervist som klinisk lektor på Københavns Universitet. Anne er en benyttet foredragsholder. Qua Annes store erfaring med kikkertundersøgelser, bliver Anne ofte opfordret til at deltage i forskningsprojekter.

Er du dækket?

Klinikken har overenskomst med Den Offentlige Sygesikring og aftaler med førende forsikringsselskaber.