Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00

Fructosemalabsorption

Frugt

Fruktosemalabsorption er en hyppig tilstand, hvor nedsat optagelse af fruktose giver oppustethed, mavekramper, mavesmerter, diaré og nogle gange hovedpine.

Nedsat optagelse af fruktose er en meget almindelig tilstand både hos raske personer og hos personer med irritabel tarm. Tilstanden opfattes derfor ikke som en sygdom. Alligevel mistænker man, at tilstanden kan forårsage gener fra maveregionen på samme måde som den beslægtede laktosemalabsorption. Fruktosemalabsorption kan være forklaringen blandt nogle med tilstanden irriteret tarm eller colon iritabile.

Fruktosemalabsorption må ikke forveksles med den arvelige og langt alvorligere sygdom fruktose intolerans (heriditær fruktose intolerans), som er en genetisk mangel på et bestemt enzym.

Hvordan stilles diagnosen fruktosemalabsorption?

Diagnosen stilles ved en fruktose pusteprøve, hvor man fastende skal indtage et glas med opløst fruktose. Hvis patienten har fruktosemalabsorption, vil fruktosen i stedet for at blive opsuget i tyndtarmen, blive nedbrudt af tyndtarmens bakterier til brint. Brinten vil blive opsuget og udluftet via lungerne. Brint findes ikke i naturen, hvorfor udånding af brint viser at patienten lider af fruktosemalabsorption.

Hvordan er symptomerne fruktosemalabsorption?

Når fruktose ikke optages gennem tarmvæggen, forbliver det i tarmhulen og vil da tiltrække vand. Gasproduktion og diaré opstår i forbindelse med, at det uabsorberede sukker udgør et gæringsmedium for bakterier i tyktarmen. Tarmindholdet “forgærer”, og tyktarmen er ikke i stand til at optage alt overskudsvandet, som befinder sig i tarmen. Derved opstår der luftgener og diaré.

Selvom sygdommen foregår i fordøjelsessystemet og skyldes et stof fra maden, er det ikke en fødevareallergi.

Hvordan behandles fruktosemalabsorption?

Behandlingen består i at begrænse indtaget af fruktoseholdig føde. Selv om der mangler god forskning på området, så viser flere studier, at 60-100% opnår fuld symptomlindring, og at effekten synes at være langvarig.

Samtidig indtag af glukose og fruktose reducerer malabsorption af fruktose og symptomer efter indtag af fruktose. Andre faktorer spiller sandsynligvis også en rolle i fruktosemetabolismen.

Fruktose findes i rigtig mange fødevarer, og ikke blot i frugt og grønt, men også som sødestof i mange produkter som fx ketchup, morgenmadsprodukter, færdigretter, sukkerfrie sodavand m.m.

Eksempler på fødevarer med højt indhold af fruktose er æbler, pærer, honning, tørret frugt.

Gode links til diæter:                                                                  

http://www.rapsol.dk/Da/ct124.php

Føl dig sikker!

Anne Birgitte Haaber

Speciallæge i intern medicin (1998) og i medicinsk gastroenterologi (1999).

Anne har tidligere arbejdet som overlæge og uddannelsesansvarlig på gastroenheden, medicinsk sektion, Herlev-Gentofte Hospital.

Desuden har Anne været uddannelsesansvarlig overlæge og undervist som klinisk lektor på Københavns Universitet. Anne er en benyttet foredragsholder. Qua Annes store erfaring med kikkertundersøgelser, bliver Anne ofte opfordret til at deltage i forskningsprojekter.

Er du dækket?

Klinikken har overenskomst med Den Offentlige Sygesikring og aftaler med førende forsikringsselskaber.