Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00

Føl dig sikker!

Anne Birgitte Haaber
Speciallæge i intern medicin og i medicinsk gastroenterologi. Til daglig arbejder Anne som overlæge og uddannelsesansvarlig på gastroenheden, medicinsk sektion, Herlev-Gentofte Hospital. Derudover er Anne klinisk lektor på Københavns Universitet. Anne er en benyttet foredragsholder. Anne har stor erfaring med kikkertundersøgelser.

Er du dækket?

Klinikken har overenskomst med Den Offentlige Sygesikring og aftaler med førende forsikringsselskaber.

Fibre i kosten

Kostråd

De danske kostråd indeholder anbefaling om dagligt indtag af 25-35 g kostfibre, 75 g fuldkorn, 600 g frugt og grøntsager samt kartofler, ris, pasta og nødder og mandler. Fibre, der passerer intakt gennem tarmen eller kun optages i ringe grad, kan binde væske og dermed øge volumen af afføringen og reducere tiden gennem tyktarmen. Bivirkninger ved øget fiberindtagelse er rumlen, luft i maven, oppustethed og øget afgang af tarmluft.

Resultater af undersøgelser med fibre

Der er en sammenhæng mellem lav fiberindtagelse (20 g pr. dag kontra 7 g pr dag) og kronisk obstipation. Effekten af fibre synes at være bedre, hvis der også sikres god væskeindtagelse på 1,5-2 liter pr dag.

Studier viser at rugbrød afhjalp forstoppelse, men gav bivirkninger i form af mavesmerter, og oppustethed. Havregrød tilsat havreklid og frugt er effektivt og veltolereret. Hele hørfrø fremfor knuste hørfrø svarende til 1-2 spsk pr dag afhjalp forstoppelse.

Vandopløselige fibre (loppeskalfrø) medfører en hurtigere passagetid gennem tyktarmen.

Fibre har en beskyttende indflydelse på tyktarmspolypper og indtagelsen af kostfibre, særligt fra kornprodukter inklusive fuldkorn virker beskyttende mod tyktarmskræft.

Fibre anbefales som basis behandling til patienter med kronisk forstoppelse.