Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00

Hvad er Glukose Breath Test?

Normalt er der ingen eller få bakterier i tyndtarmen. Er der vokset bakterier fra tyktarmen op i tyndtarmen, medfører det forringet fordøjelse af føden, og man får forskelligt tarmbesvær.

Ved en glucose breath test undersøges det, om der er bakterier i tyndtarmen. Til undersøgelsen skal du drikke et glas sukkervand. Normalt vil sukkeret (glycosen) meget hurtigt blive opsuget i tyndtarmen. Har man derimod bakterier i tyndtarmen, vil disse nedbryde sukkeret til bl.a. brint. Brint bliver opsuget af tyndtarmen og med blodet ført til lungerne, hvor det kan måles ved en pusteprøve.

Undersøgelsens varighed:

Undersøgelsen tager ca. 1 time, og foregår i klinikken.

Forholdsregler før undersøgelsen:

Du må ikke have spist, drukket eller tygget tyggegummi i 8 timer før undersøgelsen. Du skal undgå tyggegummi og tobak, når undersøgelsen er i gang.

Du må ikke have taget antibiotika 14 dage før undersøgelsen.

Selve undersøgelsen:

Du kommer til at puste i et rør ca. 4 gange.

Efter at du har pustet første gang, skal du drikke et glas glucoseopløsning. Herefter puster du i en pose efter ca.15, 30, 45 og 60 minutter. Du får nærmere instruktion af sygeplejersken.

Du bedes på en udleveret seddel notere evt. symptomer.

Resultat:

Resultatet får du med det samme.

Risiko ved undersøgelsen:

Undersøgelsen er helt ufarlig, men kan give luftudvikling i tarmen og evt. kortvarige mavekneb og løs afføring. Du skal derfor notere eventuelle symptomer.

Føl dig sikker!

Anne Birgitte Haaber

Speciallæge i intern medicin (1998) og i medicinsk gastroenterologi (1999).

Anne har tidligere arbejdet som overlæge og uddannelsesansvarlig på gastroenheden, medicinsk sektion, Herlev-Gentofte Hospital.

Desuden har Anne været uddannelsesansvarlig overlæge og undervist som klinisk lektor på Københavns Universitet. Anne er en benyttet foredragsholder. Qua Annes store erfaring med kikkertundersøgelser, bliver Anne ofte opfordret til at deltage i forskningsprojekter.

Er du dækket?

Klinikken har overenskomst med Den Offentlige Sygesikring og aftaler med førende forsikringsselskaber.