Oppustethed eller luft i maven er et meget almindeligt fænomen, men nogen gange kan luft i maven være så voldsomt at man føler sig som en højgravid, og med diffuse smerter og ubehag.
Nogen oplever ræben og bøvsen, andre klager over at man prutter meget.
Hvorfor bliver man oppustet?
Hver gang vi spiser eller drikker synker vi luft. Nogen gør det så meget at man kalder det luftslugere.
Alle mennesker har luft i tarmene. Dels danner de naturligt forekommende bakterier i tyktarmen (tarmfloraen) gasser, dels sker det ved en gæring og nedbrydning af de kulhydrater, som ikke forinden er blevet optaget i tyndtarmen. Det drejer sig især om plantefibre i grøntsager.
Men der er også andre årsager til at man bliver oppustet:
- Kulsyreholdige drikke (Cola, Dansk vand , øl mm)
- Kost med højt indhold af fibre. I sær grønsager som løg, hvidløg, kål, bønner, rodfrugter)
- Frugt med højt indhold af fructose /fructoseintolerans ( fx æbler, pærer, vindruer, svesker)
- Tyggegummi dels pgra af sorbitol indholdet , men også fordi man sluger luft.
- Visse former for medicin
- Forstoppelse (ved at blokere for luftafgangen)
- Fødemiddelintolerans fx laktose og gluten
- Irriteret tyktarm (IBS) HYPPIGSTE ÅRSAG
- Bakteriel overvækst
- Sekundært til andre mavetarmsygdomme
Hvad kan man gøre for at undgå oppustethed?
Gennemgå din kost. Skær ned på sukker, sodavand og fed mad.
- Hold igen med kost indeholdende mange fibre.
- Stop med at tygge tyggegummi.
- Motioner
- Tyg maden grundigt, og giv dig god tid til dine måltider.
- Undgå store fede måltider