Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00
Tidsbestilling onsdag kl. 13-17 og torsdag kl. 13-17 på +(45) 72 13 60 00

Kronisk diarre

Hvad er kronisk diarre?

Kronisk diarre defineres som en tilstand, der har varet mere end 3 uger, og hvor konsistensen er tynd med en øget afføringsfrekvens og volumen. Diarre kan være vandtynd, slimet, fedtet, blodig eller med pus. Diarre forekommer også som et symptom på anden sygdom.

Hvad er tarmens funktion?

Tarmens vigtigste funktion er at optage livsvigtige fødeemner og filtrere ufordøjelige fødeemner fra.

For at kunne optage og fordøje maden kræves en samspil mellem mange forskellige tarmsekreter. Dette foregår i tyndtarmen, mens de ufordøjelige fødeemner føres ned til tyktarmen. I tyktarmen genoptages visse tarmsekreter og væske, så afføringen bliver formet. På normal dansk mad vil der produceres ca. 200 g. afføring i døgnet.

Hvorfor får man diarre?

Årsagerne til diarre er vidtrækkende, lige fra sygdomme i tarmen eller i bugspytkirtlen til medicin, stofskiftelidelser og colon irritable.

En uddybende sygehistorie er derfor overordentlig vigtig. Ligeledes er det vigtigt, om der er alarmsymptomer i form af vægttab, blodmangel, blod i afføringen, træthed, smerter eller feber.

Almindelige screeningsblodprøver og en kikkertundersøgelse af tarmen (sigmoideoskopi/koloskopi) vil stille diagnosen i langt de fleste tilfælde.

Udredningen for kronisk diarre vil derfor være afhængig af, hvilke ledsagesymptomer der i øvrigt er.

Totalt set er den hyppigste årsag til kronisk diarre er colon irritable (IBS).

Hvordan behandles diarre?

Behandlingen er afhængig af den udløsende årsag. Så hvis det er medicinen, der er den udløsende årsag, må man i samråd med sin læge vælge et andet præparat. Er årsagen cøliaki, er behandlingen glutenfri diæt. Hvis diagnosen er colon irritable, kan man i perioder have behov for lette stoppemidler,- f.eks. tbl. Imodium 2mg 1-2 tabletter 1-3 x daglig, eller forsøge med fiber tilskud som fx HUSK

HUSK/Sylliflor med calcium.

HUSK® (1 kg) fås på apoteket, hos Matas og i mange supermarkeder.

Kalk fås som calciumfosfat (250 g) på apoteket og hos Matas.

Det kan være vanskeligt at finde et apotek eller en Matas-forretning, som har eller vil indkøbe calciumfosfat, hvorfor det kan være nødvendigt telefonisk at forespørge.

Din læge kan skrive en recept på HUSK® med Kalk. Apoteket vil så blande HUSK® og Kalk. Prisen kan hermed være lidt højere.

SylliFlor® calcium er et alternativ til Husk® med kalk. Det indeholder samme ingredienser, men har en sprød og let sødet overflade. Det kan købes på apoteket, i helsekostforretninger eller bestilles på internettet.

Føl dig sikker!

Anne Birgitte Haaber

Speciallæge i intern medicin (1998) og i medicinsk gastroenterologi (1999).

Anne har tidligere arbejdet som overlæge og uddannelsesansvarlig på gastroenheden, medicinsk sektion, Herlev-Gentofte Hospital.

Desuden har Anne været uddannelsesansvarlig overlæge og undervist som klinisk lektor på Københavns Universitet. Anne er en benyttet foredragsholder. Qua Annes store erfaring med kikkertundersøgelser, bliver Anne ofte opfordret til at deltage i forskningsprojekter.

Er du dækket?

Klinikken har overenskomst med Den Offentlige Sygesikring og aftaler med førende forsikringsselskaber.