Tidsbestilling onsdag kl. 13-18 og torsdag kl. 13-17 på: +45 72 13 60 00

Jægersborg Allé 16, 2. sal, 2920 Charlottenlund

Helicobacter pusteprøve

En pusteprøve er en undersøgelse, der kan bestemme tilstedeværelsen af Helicobacter Pylori. Helicobacter Pylori er en bakterie, som kun findes i mavesækken eller i tolvfinger-tarmen, og er man inficeret med denne bakterie, kan det give anledning til mavesår og sure opstød. Bakterien fjernes med 1 uges behandling med antibiotika og syreneutraliserende medicin, og når bakterien er fjernet, er man i de fleste tilfælde helbredt for sine mavesårsgener.

Ved en Helicobacter Pylori pusteprøve indtager man et ikke-radioaktivt 13C mærket car-bamid (urinstof), og hvis der er Helicobacter Pylori tilstede i mavensækken vil carbamid omdannes til kuldioxid, som kan spores i udåndingsluften. Undersøgelsen kan også benyttes til kontrol af, om Helicobacter Pylori er fjernet fra mavesækken/tolvfingertarmen efter endt behandling.

Forberedelse til undersøgelsen:

•    Al behandling med mavesårsmedicin/syrehæmmende medicin (Omepra-zol/Lanzoprazol/ Pantoprazol/ esomeprazol/ Nexium) skal stoppes mindst 2 uger før undersøgelsen.
•    Ligeledes må du ikke have fået antibiotika mindst 4 uger før undersøgelsen.
•    Undersøgelsen skal foretages under faste, dvs., du må ikke have spist eller drukket 6 timer før undersøgelsen.
•    Du må godt indtage syreneutraliserende medicin (Alminox/Balancid/Samarin m.m.) indtil 6 timer før undersøgelsen.

Pusteprøven:
Undersøgelsen foregår ved at du to gange skal puste i et rør med en ½ times interval.

Første gang du puster bestemmes en udgangsværdi. Du skal herefter drikke et glas vand tilsat en lille mængde ikke-radioaktivt 13C mærket carbamid (urinstof) opløst i lidt vand og citronsyre. Drikken er uden smag eller lugt.

Efter 30 minutter skal du på ny puste i et rør. Det er vigtigt at hele opløsningen drikkes!

Undersøgelsen varer ca. 30 minutter, og herefter må du spise og drikke frit og genoptage din vanlige medicin.

Resultatet af undersøgelsen:
Undersøgelsessvaret vil typisk være fremme i løbet af 1 uge og kan indhentes på telefon 72 13 60 00, eller du vil blive kontaktet af lægen.