Tidsbestilling onsdag kl. 13-18 og torsdag kl. 13-17 på: +45 72 13 60 00

Jægersborg Allé 16, 2. sal, 2920 Charlottenlund

Lindring af smerter ved endetarmsåbningen med nitroglycerinsalve

Nitroglycerin har i mere end 100 år været anvendt som lægemiddel til behandling af smerter ved hjertet (angina pectoris). Nitroglycerin afslapper den glatte muskulatur i blodkarrene sådan, at blodgennemstrømningen i hjertets kranspulsårer øges. Når iltmanglen aftager på grund af bedre blodtilførsel til hjertet, ophører smerterne.

Denne viden er de sidste 10 år udnyttet til behandling af patienter med revne i endetarmsåbningen.

Ved indføring af nitroglycerinsalve i endetarmsåbningen dagligt i mindst 6 uger ophæves spændingen i den glatte muskulatur, og smerterne aftager. Riften kan også hele under behandlingen.

Bivirkninger:
Nitroglycerin (glyceryltrinitrat) optages hurtigt gennem slimhinder og hud. Ved en for stor dosis opstår varmefølelse, rødme i ansigtet samt hovedpine, fordi der opstår en udvidelse af blodkarrene, specielt i hovedet.
Derfor skal man overholde doseringen på 0,2% nitroglycerinsalve højst gange 3 dagligt.

Behandling:
Smør en fingerspids nitrogycerinsalve (0,2%) ind i endetarmsåbningen, i begyndelsen én gang dagligt stigende over nogle dage til tre gange dagligt. Såfremt der opstår hovedpine nedsætter man dosis. Det er vigtigt at gennemføre en behandling af mindst 6 ugers varighed.

Resultat:
Omkring 70 % af patienterne kan forvente ophør af smerter forudsat de følger ovennævnte behandling.