Tidsbestilling onsdag kl. 13-18 og torsdag kl. 13-17 på: +45 72 13 60 00

Jægersborg Allé 16, 2. sal, 2920 Charlottenlund

Galdesyremalabsorption

Hvad er galdesyremalabsorption?
Galdesyre har betydning for optagelsen af fedt fra føden og frigives fra galdeblæren ved indtagelse af fedtholdige måltider. 98–99 % af galdesyren opsuges i den nederste del af tyndtarmen og returneres tilbage leveren. Hvis der af en eller grund ikke sker denne opsugning i den nederste del af tyndtarmen, vil en øget mængde af galdesyre ende i tyktarmen og dermed vil den sædvanlige opsugning af væske ikke ske, og man får en vandig diarre.

Hvad er symptomerne på galdesyremalabsorption?
Det klassiske symptom er diarre. Ved svær galdesyremalabsorption kan man få vægttab og mavesmerter, men det er relativt sjældent. Symptomerne er også afhængige af grundlidelsen. Hvis man har sin galdeblære, er symptomerne oftest værst efter indtagelse af fed mad.

Hvorfor får man galdesyremalabsorption?
Manglende optagelse af galdesyre i den nederste del af tyndtarmen kan skyldes operativ fjernelse eller sygdomme i tyndtarmen fx Mb Crohn . Det kan også forekomme efter en galdestensoperation, eller hvis der af en eller anden ukendt grund er en defekt i galdesyretransporten. Endelig kan det forekomme i forbindelse med andre sygdomme så som sukkersyge, kronisk bugspytkirtelbetændelse, bakteriel overvækst, cøliaki og mikroskopisk colitis.

Hvordan stilles diagnosen galdesyremalabsorption?
Man kan måle optagelsen af galdesyre, der bliver optaget i tarmen ved en  Se HCAT scanning. Man bliver undersøgt på to forskellige dage. Dag 1 skal man indtage en kapsel med en lille mængde radioaktivt sporstof, som optages i tarmen. Man vil efter 3 timer første gang blive fotograferet over maveregionen. Dag 7 skal man igen fotograferes. Den lille mængde radioaktivt sporstof, man indtager, er ganske ufarligt og giver ikke ubehag og udskilles igen. Alternativ kan man give et pulver, der binder galdesyrer og neutralisere deres skadelige effekt i tyktarmen.

Hvad er behandlingen af galdesyremalabsorption?
Pulver Questran (cholestyramin) ½-2 breve 1-4 gange dagligt. Cholestyramin binder galdesaltene og neutraliserer deres skadelige effekt i colon. Pulver Questran tages med fordel i forbindelse med måltider, men forskudt i forhold til medicin. Der skal søges enkelttilskud via Sundhedsstyrelsen.